Відкриті дані – це "щит від популізму" для міської влади - Інтерв'ю Станіслава Гайдера для проекту "T.A.P.A.S." (Частина 1)

У 2016 році з ініціативи новообраного міського голови Дрогобича Тараса Кучми розпочалася реалізація амбітного проекту «Smart City», який мав побудувати діалог між владою та громадою: надати громаді всі можливості контролю органів влади, аналізу роботи муніципалітету, а головне – побудову соціального капіталу в місті.

Ми продовжуємо розповідати про чемпіонів з відкритих даних в Україні, ідейних натхненників, які «рухають» зміни у напрямку відкритості та прозорості українських міст. Ми вже розказували про успіхи Дрогобича у конкурсі Transparent cities/Прозорі міста, в якому місто зі своїм порталом відкритих даних увійшло до топ-3 кращих інноваційних практик прозорості в містах. Сьогодні ми говоримо зі Станіславом Гайдером, який був ініціатором та працював над створенням Дрогобицького порталу відкритих даних, розвиває цей портал і сьогодні, також він брав активну участь у приєднанні Дрогобича до Міжнародної хартії відкритих даних і є членом Національної мережі тренерів з відкритих даних, яку підтримує наш проект.

– Станіславе, що стало поштовхом до створення порталу відкритих даних у Дрогобичі?
– У 2016 році з ініціативи новообраного міського голови Дрогобича Тараса Кучми розпочалася реалізація амбітного проекту «Smart City», який мав побудувати діалог між владою та громадою: надати громаді всі можливості контролю органів влади, аналізу роботи муніципалітету, а головне – побудову соціального капіталу в місті. На початку 2017 року наші дороги перетнулися з проектом «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах» і наш проект «Дрогобич – Smart City» отримав новий виток розвитку. Ми отримали деталь, якої не вистачало у нашому механізмі – ми навчилися розуміти, що таке відкриті дані, як з ними працювати і як отримувати від них економічний ефект. Практично одразу після навчання на програмах для тренерів та мерів міст було прийнято рішення створити портал відкритих даних.

– Що було найважчим під час створення порталу?
– Найважчим завжди є початок. Тому важливим етапом стало роз’яснення усім сторонам значущості запровадження порталу та публікацій актуальних наборів даних. Далі – контроль за дотриманням прийнятих рішень: публікація наборів даних, робота в «е-кабінетах порталу». Саме ж створення порталу не було настільки складним, бо він створений за шаблоном відомого проекту DKAN.

– Чи вирізняється портал Дрогобича від інших порталів відкритих даних, які вже є в Україні?
– Наш портал дуже схожий на портал Дніпра. Хороший портал у Львова, Чернівців. Я часто моніторю сайти інших міських рад, і скажу вам, що є й такі ради, які публікують дані на офіційній сторінці міста і це круто. Чому? Бо люди знають, що це важливо, знають про існування Постанови КМУ №835 (так-так, є і такі муніципалітети, які навіть і не чули про цей документ).

– Скільки наборів відкритих даних містить портал Дрогобича і чому саме ці дані вирішили опублікувати?
– Сьогодні портал містить понад 50 наборів. У нас амбітна мета: 100% наборів з Постанови КМУ №835 та 100 унікальних наборів даних від розпорядників мають бути опубліковані до 1 жовтня 2018 року. Ми пишаємося такими наборами на нашому сайті, як дані про пайову участь, землю, комунальну власність, рекламу та ін. Також у нас є набори про охорону культурної спадщини, бюджети освітніх закладів міста, щоденні показники використання енергоресурсів установами та ін. На порталі створено кабінети для усіх розпорядників інформації і ми працюємо над тим, щоб кожен такий кабінет був наповнений даними.

– Які дані найбільше користуються популярністю серед мешканців міста?
– Дані, які стосуються важливих сфер життя, про які усі завжди говорять – це земля, комуналка, реклама, торгові площі.

– Які сервіси пропонує портал Дрогобича?
– Сьогодні це мапи договорів реклами, виїзної торгівлі та розміщення торгових площ, МАФів, поіменне голосування депутатів міської ради, мапа комунальних об’єктів міста, аналітика е-закупівель та трансакцій розпорядників коштів, електронні декларації чиновників. Нещодавно ми підключили аналітику е-закупівель в ProZorro на етапі планування. І ще хочемо цього року впровадити геопортал міста та візуалізатор даних, які виведуть аналіз наборів даних на інший рівень, адже всі полюбляють красиві візуалізації, інфографіки і ми хочемо це надати мешканцям Дрогобича.