Відкриті дані – це "щит від популізму" для міської влади - Інтерв'ю Станіслава Гайдера для проекту "T.A.P.A.S." (Частина 2)

Ми продовжуємо розповідати про чемпіонів з відкритих даних в Україні, ідейних натхненників, які «рухають» зміни у напрямку відкритості та прозорості українських міст. Ми вже розказували про успіхи Дрогобича у конкурсі Transparent cities/Прозорі міста, в якому місто зі своїм порталом відкритих даних увійшло до топ-3 кращих інноваційних практик прозорості в містах. Сьогодні ми говоримо зі Станіславом Гайдером, який був ініціатором та працював над створенням Дрогобицького порталу відкритих даних, розвиває цей портал і сьогодні, також він брав активну участь у приєднанні Дрогобича до Міжнародної хартії відкритих даних і є членом Національної мережі тренерів з відкритих даних, яку підтримує наш проект. До вашої уваги друга частина інтерв'ю.

– Чи можна уже говорити про економічний ефект порталу відкритих даних для міста?
– Безперечно! Наприклад, після перенесення даних про виїзну торгівлю та розміщенням МАФів на е-сервісах, місто отримало додатковий дохід від легалізації незаконних об’єктів. Мешканці міста переглядають мапи і якщо офіційні дані відсутні на мапі, а по факту існує торгівля, відбувається інформування служб міста. Важливим сервісом на основі відкритих даних є «Відкрита реклама міста», де мешканці за допомогою служб міста демонтують незаконну рекламу чи змушують власників укладати договори з міською радою. Так, у 2016 році від реклами до казни міста надійшло 176 тис. грн. У 2017 році після впровадження е-сервісу до казни надійшло 350 тис. грн. У це важко повірити, але уже в перший місяць роботи сервісу було знайдено чотири незаконних білборда, за які роками ніхто не платив у казну міста, і два з них були у власності активіста. І таких історій у нашому місті є багато. Але найголовніший ефект – мешканці відчувають, що можуть впливати на непрозорі процеси, можуть вирішувати проблеми та робити життя у місті комфортнішим. Я завжди говорю, що відкриті дані – це “щит від популізму” для міської ради, і чим швидше зрозуміють це муніципалітети, тим швидше міста отримають підтримку громадян.

– Чи допомогла Вам участь у програмі навчання тренерів у рамках програми «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»? Чим саме?
– Дана програма – це як ковток свіжого повітря, як орієнтир наших дій. Як я вже розповідав на початку, ми отримали чудовий досвід, важливі поради та друзів, які й досі, як ангели-хоронителі оберігають та допомагають Дрогобичу. Ви ж розумієте, що ця робота тільки розпочалася.

– Минулого року Дрогобич приєднався до Міжнародної хартії відкритих даних. Що це дало для міста? Чи є вже якісь результати?
– Це неймовірна подія для нашого міста. Дрогобич підняв ще вищу планку в роботі з відкритими даними. Водночас це і важливий політичний крок. В Україні часто трапляється так, що кожний наступний міський голова може перекреслити всі добрі починання свого попередника. Відтак, бути членом Міжнародної Хартії відкритих даних – це виконувати певні міжнародні правила. Тому цей крок нам допоможе вибудовувати таку систему, яка не буде перекреслена одного прекрасного дня фразою «Бо нє».

– Щоб Ви порадили тим, хто планує створити портали? Можливо саме малим містам в силу своєї специфіки?
– Найперше, що варто зробити – це визначити відповідальну особу чи відділ, які будуть займатися як порталом, так і розвитком відкритих даних міста. Наступний, і не менш важливий крок – це створення робочої групи, зокрема з активних громадян, які повинні обговорити оприлюднення першочергових наборів даних. Думка громадськості є важливою, адже який сенс оприлюднювати набори даних, які не будуть цікавити мешканців. Так зробили ми в Дрогобичі і отримали позитивний фідбек: громадськість спільно з владою визначила план дій і ми залучилися підтримкою в реалізації проекту.
Безперечно є проблема, коли великі масиви даних знаходяться в немашиночитних форматах jpg, pdf, docx та інших і на чистку цих даних йде неймовірно багато часу. Наша відповідь у цьому проста – залучайте до таких проектів студентів чи навіть школярів, які на практикумах й почистять ваші дані.
Не витрачайте кошти на портал. Є безкоштовні платформи DKAN та CKAN, на яких можна розгорнути ваш сайт. Якщо це складно, то реєструйтеся у кабінетах на національному порталі data.gov.ua або ж просто створіть розділ на сайті «Відкриті дані», але розпочніть якомога швидше працювати у цьому напрямку. Розвиток вашого міста у ваших руках. Петиції – це добре, камери спостереження – також, але чи цього достатньо для міста 21 століття – питання риторичне.

Спілкувалась Анна Гончарик
Керівник напряму комунікацій проекту Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах