Команда глобальної антикорупційної мережі Transparency International презентувала рейтинг прозорості Дрогобича серед 100 міст України.

У вівторок, 6 лютого, у Світлиці Дрогобицької міської ради команда Transparency International презентувала рейтинг прозорості Дрогобича серед 100 міст України.

Захід відбувся за участю представників ЗМІ, громадських активістів та службовців міської ради.

Зокрема участь у засіданні взяли міський голова Дрогобича Тарас Кучма, заступник міського голови, керуючий справами виконкому Володимир Коцюба, начальник відділу ІТ технологій та аналізу Станіслав Гайдер.

Прибула команда Transparency International до Дрогобича на запрошення керівництва міської ради.

«У Дрогобичі склалася непогана ситуація з прозорістю: в деяких сферах місто є прикладом для інших, на приклад, лише в Дрогобичі є система електронної реєстрації дозволів на встановлення МАФів. Проте є до чого прагнути і в нас є великий перелік рекомендацій до міста, зокрема прийняття кодексу етики, чи запровадження електронної реєстрації на покращення житлових умов та багато інших», — зазначила координатор напрямку «Прозорі міста» Катерина Цибенко.

За результатами дослідження прозорості міста, проведеного за методологією українського представництва міжнародної антикорупційної мережі Transparency International, Дрогобич увійшов у ТОП-10 найпрозоріших міст України зі 100 міст-учасників, отримавши 46,2 бали зі 100.

Найвищу оцінку місто отримало у сфері землекористування та будівельної політики – 6,4. Також прозорими виявилися сфери інформації про роботу органів місцевої влади – 4,7 бали та сфера освіти – 4,5. Решта сфери тримала трохи менші бали.

«Те, що Дрогобич посів 10 місце зі 100 в Україні у сфері прозорості та відкритості — це результат роботи всієї команди над задекларованих нами на початку каденції: прзорості, відкритості та доступності. Тому нашим завданням є максимально зробити так, щоб донести це до громади міста, зацікавити її у співпраці та розвитку міста», — наголосив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Відтепер команда Transparency International співпрацюватиме з Дрогобицькою міською радою у напрацюванні нормативних документів задля ще більшого підвищення рівня прозорості міста. Відтак, за словами заступника міського голови, керуючого справами виконкому Володимира Коцюби, на засіданні виконавчого комітету Дрогобицької міської ради ще в січні було прийнято рішення про виконання рекомендацій проекту Transparency International Ukraine «Transparent.Cities» структурними підрозділами міської ради, зокрема висвітлення даних про роботу органів місцевої влади, комунальних підприємств, закупівель, житлової політики, соціальних послуг, кадрових питань та ін.

Нагадаємо, Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства.

Команда аналітиків ТІ Україна спільно з Інститутом політичної освіти вибудувала рейтинг міст за 91 показником у 13 сферах, зокрема, бюджетуванні, землекористуванні, кадровій політиці, закупівлях, наявності онлайн-послуг та інших. У цьому рейтингу Дрогобич посів 10 місце, випередивши такі міста обласного значення як Чернівці, Луцьк, Ужгород.

Варто додати, що в цьому рейтингу, згідно з критеріями оцінювання, практично відсутня оцінка роботи розвитку електронних сервісів у містах та розвитку партиципаторної демократії, які успішно впроваджені у Дрогобичі.