Студентів ДДПУ імені Івана Франка ознайомили з проектом «Дрогобич – Smart City».

чт, 11/02/2017 - 08:45

Smart City — тренд, який нині активно впроваджують в управлінні містами. Розумне місто — це комплексна система, яка поєднує у собі органи самоврядування, управління господарською сферою, безпеку та контроль на вулицях і в приміщеннях, рух транспорту, енергетику, медицину, освіту, сферу послуг та обслуговування.
Прикладом ефективного впровадження системи Smart City стало китайське селище Шеньчжень, яке за 30 років перетворило у місто, в якому хотів би жити кожен.

В Україні проекти Smart City почали впроваджувати відносно недавно. Відтак Дрогобич став одним з пілотних міст, де проект Smart City успішно впроваджується не лише у сфері управління містом, але й медицині та освіті.

На початку липня цього року між Дрогобицькою міською радою та Дрогобицьким державним педагогічним університетом було підписано Меморандум щодо співпраці. Суть Меморандуму полягає у спільній праці над впровадженням та популяризацією стратегії електронного врядування містом серед студентської молоді.

Відтак, в межах співпраці, розпочато цикл лекцій для студентів на теми: «Що таке відкриті дані», «Що таке Дрогобич – Smart City», «Як правильно будувати стратегію розвитку міста». Зокрема, у вівторок, 3 жовтня, у стінах Інституту фізики, математики, економіки та інноваційних технологій ДДПУ імені Івана Франка відбулася перша лекція на тему «Що таке Дрогобич – Smart City».

Початку лекції передували вітальні виступи. Зокрема проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Шаран розповів про початок співпраці в межах Меморандуму та важливість впровадження електронних систем та сервісів, зокрема в університеті.

З вітальним словом від імені міського голови Дрогобича Тараса Кучми, який на час тренінгу перебував у службовому відрядженні, до студентів звернувся керівник прес-служби Дрогобицької міської ради Зеновій Квасній. Зокрема посадовець наголосив, що на початку своєї каденції міським очільником Тарасом Кучмою було задекларовано, що в роботі структурних підрозділів Виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, комунальних підприємств міста усі дані будуть відкритими та прозорими для громади міста, інвесторів та інших зацікавлених осіб. Відтак недавно міжнародною компанією Transparency International Ukraine відкритість та прозорість органу місцевого самоврядування Дрогобича було оцінено 10 місцем в рейтингу міст України. Більше того, як наголосив Зеновій Квасній, сьогодні молодь прагне активніше долучатися до змін у місті, і саме система Smart City — ефективний інструмент, який сприятиме молоді змінювати Дрогобич. На завершення виступу посадовець наголосив, що двері кабінету міського голови завжди відчинені для креативної та талановитої молоді і закликав усіх до співпраці.

Відтак після вітальної частини перед студентами виступив Станіслва Гайдер, який розпочинав впровадження проекту Smart City як радник міського голови, а тепер уже керівник відділу інформаційних технологій та аналізу.

Привітавши студентів з початком курсу лекцій, Станіслав Гайдер наголосив, що надзвичайно важливо інформувати громадськість, зокрема молодь, про роботу проекту Smart City. Відтак учасникам лекції було презентовано усю діяльність, яка спрямована на те, щоб мешканці та інвестори мали вільний доступ до відкритих даних та електронних систем задля контролю та комунікації з владою. Адже між громада та влада повинні виступати повноцінними партнерами, а принцип партнерства повинен базуватися на інформації, комунікації та співпраці.

Окрім цього Станіслав Гайдер розповів як користуватися мобільним додатком, про те, що у Дрогобичі створено 9 безкоштовних Wi-Fi зон, що можна на мобільні гаджети отримувати повідомлення про відключення водопостачання, про те, як тепер без бюрократичної машини можна подавати звернення до підрозділів ради та інші впровадження проекту Smart City.

На завершення лекції відбулося обговорення подальшої співпраці з викладацько-професорським складом університету. Зокрема викладачі запропонували проводити лекції не лише для студентів, а й для їх колег. Також було озвучено пропозицію посилити співпрацю в частині проведення практики студентів на базі Дрогобицької міської ради та її виконавчого комітету.

На останок студентів запросили на наступну лекцію, яку заплановано провести на початку листопада, де розповідатимуть про проект Open Data, вступ Дрогобича до Міжнародної Хартії відкритих даних, а також студентам продемонструють цікаві кейси роботи з відкритими даними.